כאן גרים בכיף

12.02.17

שכנות טובה היא אחד המפתחות החשובים לחיים רגועים, אבל לא תמיד זה פשוט: התופים של הילד מלמטה משגעים אתכם, מסיבת גיוס של החייל ממול נמשכת עד הבוקר, והשכן מלמעלה משפץ בדיוק באמצע שנת הצהריים שלכם. עו"ד סמי ישראל, יועץ משפטי באגודה לתרבות הדיור, מסביר מה הם החוקים בנושא, איך לפתור בעיות נפוצות בבניין וכיצד למנוע סכסוך שכנים שיכול להגיע לבית משפט.

שמרו על שקט: מרפסות בבתים משותפים הן חלק בלתי נפרד מהנוף הישראלי, שגם בחורף משופע בימי שמש. מרפסות משמשות לפנאי, אבל כדאי להקפיד שהן לא יהפכו לסלע מחלוקת. המרפסת פונה בדרך כלל לחזית ולרחוב הראשי, היא פתוחה, ללא קירות והקולות הבוקעים ממנה נשמעים למרחק. אין חוק בנושא, אך חשוב להקפיד לנהל שיחות שקטות, לא להדליק בה טלוויזיה או מכשיר רדיו בווליום גבוה.

מנגל במרפסת- לא בכל מחיר: התחביב הישראלי הנפוץ בקיץ וגם הבעייתי הוא מנגל במרפסת. המנגל מפיץ עשן וריח לכל עבר, כלומר לכל דיירי הבית המשותף. אין חוק האוסר על מנגל במרפסות, אבל רצוי לעשות הכל כדי להתחשב בדיירים האחרים, על מנת למנוע מהם מטרדי עשן, רעש וזיהום אויר:

  • השתדלו לרכוש מנגל גז, שמפזר הרבה פחות עשן וריח לעומת מנגל על הגחלים. הטעם, לעומת זאת, יישאר אותו טעם.
  • עדכנו את השכנים כי בכוונתכם לערוך מנגל, בקשו מהם לסגור את החלונות ונסו להגיע איתם לפשרה שתהיה מקובלת על כולם.
  • הניחו את המנגל בפינת המרפסת והתקינו מאוורר שיפזר את העשן החוצה באופן ממוקד, למקום שלא פוגע בשכנים.
  • הקפידו לעשות את המנגל בשעות שלא מפריעות למנוחת השכנים. ניתן גם להוסיף בתקנון הבית כללים בדבר תדירות ושעות שימוש במנגל.

עישון במרפסת: עשן סיגריות עלול להוות מטרד לא פחות מעשן המנגל. רבים מדיירי הבניין המשותף הופכים את המרפסות לחדרי עישון, בעיקר כאשר אינם מעשנים בתוך הבית בגלל הילדים. עישון במרפסת גורם לעיתים לסיוט מתמשך לדיירים בבניין, כאשר העשן חודר היישר לדירה של השכן מעל ומתחת. הדבר חמור יותר כאשר מדובר בשכן חולה או בדיירים קשישים שנחים במרפסת. נציין כי על פי חוק מותר לאדם לעשן בביתו, אך אסור שעישון זה יגרום נזק או ימנע הנאה מאחר.

קידוח בראש: השכן מלמעלה מבצע עבודות שיפוץ בביתו גם באמצע שנת היופי שלכם? כדאי לדעת שעל פי התיקונים החדשים לחוק למניעת מפגעי רעש, מותר לשכן לעבוד בין 07:00 ל- 19:00, למעט בין 14:00 ל- 16:00- בשעות אלה הוא רשאי לבצע רק עבודות שקטות ללא קידוח או ניסור, וכמובן למעט ימי המנוחה כפי שקובע החוק: שבת, חגים וכו'. אבל לפני שמסתמכים על החוק, מומלץ לגשת לשכן, להסביר לו שזה מפריע ולבקש ממנו שקט בשעות המנוחה. ברוב המקרים, גישה חיובית תעשה את העבודה.

סיבה למסיבה: הילד מתגייס ומתכנן מסיבת גיוס עד אמצע הלילה? גם במקרה הזה חשוב לדעת שתקנות הרעש קובעות חד משמעית שבין השעות 14:00 עד 16:00 ומהשעה 23:00 חל איסור לגרום רעש המפריע לדייר אחר. לכן צריך להפסיק את החגיגה בשעה 23:00 או לעבור לווליום נמוך מאוד, שאינו חורג מכמות הרעש המותרת- מקסימום 45 דציבלים. לשם שמירה על היחסים הטובים, כדאי שהשכנים יגיעו להסכמה כי לפני אירוע חד פעמי באחת הדירות, יש לנסח מראש מכתב מתריע ולהחתים את הדיירים על הסכמתם שבוע מראש.

מוכרחים להמשיך לנגן? אתם עובדים במשמרת לילה, ישנים בבוקר, אבל הבן של השכן התחיל להתאמן בגיטרה בדיוק כשאתם זקוקים נואשות למנוחה, בשעות שלא מהוות שום בעיה מבחינת החוק. מה עושים? גם במקרה הזה מומלץ להסביר את המצב לשכן ברוח טובה ולהגיע איתו להסכמה שישתדל להתאמן בעיקר בשעות שאתם בעבודה. אם הבן שלכם גילה את נפלאות התופים, כואב לכם הראש אבל אתם לא רוצים למנוע מהכישרון להתפרץ. השכנים, לעומת זאת, הרבה פחות סבלניים, בלשון המעטה. במקרה כזה מומלץ לעבור, ככל האפשר, לנגינה חשמלית (עם אפשרות לחיבור אוזניות) ובנוף לאטום את קירות החדר באופן אקוסטי, למשל על ידי הדבקת קופסאות ביצים או צמר סלעים על גבי הקירות. באגודה לתרבות הדיור ייעצו לכם כיצד לבצע את האיטום בהתאם למקרה הספציפי וצרכי הבניין.

המזגן- הכרחי אבל מרעיש: אחד ממטרדי הרעש הנפוצים בבניין משותף קשור להתקנת מזגנים, בעיקר שהמזגן לא מורכב כיאות או לא מוחזק כהלכה ולכן גורם לרעש ולרעידות בבניין. לפעמים דייר מתקין מזגן בקיר הגובל בקיר של השכן. השכן סובל, בעוד הוא נהנה משקט יחסי. לכן הקפידו להתקין את המזגן בקיר החיצוני שלכם, ולא בקירות משותפים. הדבר ימנע הרבה עוגמת נפש. דיירים המתגוררים בקומות העליונות מניחים לעיתים את מנוע המזגן על גג הבית המשותף. הדבר עלול לפגוע לעיתים באיטום הגג, שכן חיבור המזגן נעשה באמצעות חורים וברגים. כמו כן, הנחה מסיבית של מזגנים על גג בניין המשותף מונעת לעיתים מדיירים אחרים להניח על הגג דודי שמש. צריך להביא את כל אלה בחשבון כדי למנוע סכסוכים מיותרים.

מוקד פניות ארצי

8484*

moked@tarbut-hadiur.gov.il

שירות הדברה לרכוש משוף ולדירות פרטיות *8484
ביטוח לבניין